KONSTRUKTIONSRITNINGAR

thin

VAD ÄR KONSTRUKTIONSRITNINGAR?

En konstruktionsritning behövs till alla sorters konstruktioner, bland annat;

Nybyggnation, tillbyggnad, attefallshus osv.

En konstruktionsritning är en teknisk beskrivning som visar byggnadens konstruktiva utformning. I konstruktionsritningen framgår konstruktionens byggnadskomponenter såsom dimensioner, materialkvalitéer, tekniska sektioner, planer, infästningsdetaljer, och mycket mer.

Detta hittar du på sidan:

 • Vad betyder konstruktionsritningar?
 • Vem kan göra konstruktionsritningar?
 • Vilka typer av konstruktionsritningar finns det?
 • Vilka krav finns det på konstruktionsritningar?
 • Hur gör man konstruktionsritningar?
 • Vad kostar konstruktionsritningar?

Vad betyder konstruktionsritningar?

För att ta fram en konstruktionsritning görs konstruktionsberäkningar enligt dagens byggnormer där husets stabilitet och bärförmåga på alla olika komponenter kontrolleras. Ritningen är vital för byggnadens stabilitet och långvarighet, vi erbjuder ritningar för stora och små projekt från konstruktionsritningar attefallshus till större byggnadskomplex för dig som är projektledare, fastighetsförvaltare, entrepenör, byggmästare eller byggherre.

Vem kan göra konstruktionsritningar?

Enbart en behörig konstruktör som behärskar byggteknik kan ta fram konstruktionsberäkningar och framställa en professionell konstruktionsritning.


Konstruktionsritningar ska vara produktionsanpassade, de skall komma så nära praktiken som möjligt. En bra konstruktör väljer konstruktionslösningar med beställaren och byggaren i åtanke. Vanliga och viktiga faktorer att väga in i konstruktionen är bland annat hållbarhet, pris och utförande. Utifrån en konstruktionsritning skall entreprenören som utför arbetet kunna bygga konstruktionen helt bekymmerfritt utan att oroa sig för avvikelser.

Vilka typer av konstruktionsritningar finns det?

Det finns olika typer av konstruktionsritningar som behandlar konstruktionen i dess olika skeden.

 • Förfrågningsunderlag
 • Bygghandlingar
 • Relationshandling
 • Tillverkningsritningar


Förfrågningsunderlag

Ett förfrågningsunderlag eller en s.k systemhandling kallas de konstruktionsritningar som skapas vid uppstart av ett projekt. Vid detta skedde bestäms typ av stomme och dimensioner på bärande delar av konstruktionen. Detaljeringsgraden vid detta skede är grundlig och kopplingsdetaljer behövs oftast inte.


Bygghandling

Bygghandlingsritningar är detaljerade ritningar som skall kunna användas vid byggnation av konstruktionen. Bygghandlingarna skall ensamma kunna ge entreprenören en tydlig bild av hur konstruktören har tänkt konstruktionen. Dessa ritningar är mer detaljerade än systemhandlingsritningar. Då dessa konstruktionsritningar även redovisar kopplingsdetaljer tydligt.


Relationshandling

Relationshandlingar skapas vid projektslut, då konstruktionen är byggd och står på plats. Om entreprenören frångår ritningarna under projektets gång skall detta fångas upp och kontrolleras av konstruktören. Konstruktören skall kunna bedöma om eventuella ändringarna går att utföra. Ändringarna skall sedan tillämpas på motsvarande bygghandlingsritning vilket sedan stämplas till relationshandling. Om konstruktionen byggs helt enligt bygghandlingsritningarna kan samma ritning sedan stämplas om till en relationshandling extra justeringar.


Tillverkningsritningar

Tillverkningsritningar är specifika elementritningar där exempelvis vilken typ av stålbalk, prefabricerade väggar, eller specialtillverkade infästningsgods måste framgå. Tillverkningsritningar är de ritningar som måste innehålla all nödvändig information för att kunna tillverka ett element, så som dimensioner; material kvalitet, etc.

02.

Vill du veta mer? – Kontakta oss idag på 010-5515681

Har du frågor?

010-5515681

Behöver du hjälp?

kontakt@villcon.se

Vanliga frågor (FAQ)

Fördjupa dig om konstruktionsritningar

Det råder ingen tvekan om att byggritningar är en av de viktigaste delarna av dokumentationen under ett projekt. De är som en grund som hjälper byggentreprenörer att konstruera projektet mer effektivt. De sparar också mycket tid på installationen på plats.


Det spelar ingen roll vilken typ av projekt du vill starta, konstruktionsritningar fungerar som en karta som säkerställer att allt görs på rätt sätt. När du pratar med erfarna byggentrepenörer och konstruktörer kan det fluktuera olika ord ett som är bra att ha med sig är att k ritningar, ett annat ord för konstruktionsritningar.


Det enda problemet är att trots att de är så viktiga så har de flesta människor inte tillräckligt med information om konstruktionsritningar. Så om du vill veta mer, då kommer den här artikeln att ge dig all viktig information. I den här artikeln tar vi upp alla de vanligaste frågorna om ritningarna. När du har slutfört den här artikeln kommer du att veta allt, så se till att läsa den till slutet.


En konstruktionsritning och bläckpennor

Mer om konstruktionsritningen

Konstruktionsritningar är en term som används för skisser eller ritningar som består av information före byggandet, information som krävs för att bygga en komplett och ordentlig byggnad. Den innehåller den produktinformation som ingår i anbudsunderlaget för byggnadsarbetena. Den huvudsakliga funktionen för k ritningar är att ge en detaljerad representation av vad som ska konstrueras och hur detta är tänkt. Detta är anledningen till att det är viktigt att skapa samordnade och koncisa konstruktionsritningar för att undvika förvirring.

En väl samordnad, professionellt frambyggd konstruktionsritning kan bidra till att minimera förseningar och missförstånd. Specifikationerna kommer att fokusera på att beskriva standarder, material, tekniker och andra viktiga saker som krävs för att fortsätta arbetsprocessen på rätt sätt. Dessa ritningar är gjorda för att skala antingen i en plan, avsnittsvy eller en höjd.

De använder standardiserade beskrivningar och annoteringar som gör det möjligt för alla som är bekanta med dem att läsa och tolka dem korrekt. En hel uppsättning byggritningar alla detaljer du behöver för att kunna slutföra en byggnation. När dessa saker kombineras, ger de hela representationen av projektet.

I de flesta projekt har varje andel olika ritningar, som VVS, elektronik, och så vidare. Det finns två sätt att förbereda konstruktionsritningar, den första är de manuella metoderna där ritningar görs för hand. Den andra är en med hjälp av CAD (datorstödd design). Denna metod ger mer noggrannhet, det är därför de flesta yrkesverksamma numera använder det för att förbereda k ritningar.

Vilka krav finns det?

Som ni vet spelar byggritningar en viktig roll i byggprocessen, det är därför det finns vissa förväntningar och krav på dem. En av de viktigaste är att ritningar och skisser måste göras ut efter rådande lagar och branschregler. Dessa är Boverkets konstruktionsregler, EKS och eurokoderna. Alla dessa regler och förordningar ställer krav på bärförmåga, stadga och beständighet. De ser till att konstruktionen görs professionellt utan några kryphål.

Ingenjörerna och andra yrkesgrupper måste planera och utforma byggnadsarbetet på rätt sätt, så det leder inte till någon krasch, deformationer eller skador på andra installationer, byggkomponenter och fast utrustning.

Byggbranschen kräver mycket kompetens och erfarenheter och även ett enda misstag kan orsaka dödsolyckor. Detta är anledningen till att det är viktigt att låta de yrkesverksamma bara utföra beräkningar och dimensioner av byggdelarna. Konstruktören och arkitekten måste kommunicera korrekt i början av projektet, så att de kan dela sina krav och åsikter med utvecklaren, som kan hjälpa till att skapa den bästa och säkraste designen.

Vilka konstruktionsritningar behöver du?

Det beror på vilken typ av projekt som du vill starta. Till exempel- om du planerar för ett litet projekt som en ombyggnad och tillbyggnad, behövs endast byggritningarna för nya byggnadssektioner. Byggritningar kommer också att behövas för förankringar och förbindelser mellan befintliga och nya byggnadssektioner. I det här fallet måste konstruktören inspektera platsområdet för att analysera villkoren. Hen kan också utföra tester för att inspektera skicket på byggdelarna mer effektivt.

Bortsett från detta, om projekten är mycket små, då behöver du inte några k ritningar. Även för de minsta projekten, en teknisk beskrivning tillsammans med relationsdokument krävs för att utföra konstruktionen ordentligt. Om du bestämmer dig för att tillsammans med en leverantör köpa färdiga kit för externa områden vill du se till att hen också kan förse dig med ritningar som du kan använda för montering.

Om du vill bygga villor och garage, då kommer det att kräva omfattande k ritningar. För ett storskaligt projekt rekommenderas att utföra en geoteknisk undersökning för att känna till markens tillstånd.

Konstruktionsritningar i pappersrullar

Hur gör man konstruktionsritningar?

Det beror på vilken metod du väljer. Om konstruktionsritningarna förbereds med datorprogram så kommer det att kräva alla tekniska verktyg tillsammans med nödvändig information om byggnaden.

Å andra sidan, om k ritningarna förbereds manuellt, kräver det verktyg som bla tekniska pennor, mekaniska pennor, ritbord, en kompass och kopplingspennor. Tillsammans med detta föredrar vissa konstruktörer också att hålla regelbundna pennor, kompass, suddskrivare, linjaler och bryne. Konstruktionsdesign är inte en lätt uppgift. Tillsammans med erfarenhet och kompetens, det kräver också tålamod och förmåga att göra förändringar enligt kundens behov.

Hur får du dina ritningar?

Leveransen av k ritningarna sker via en PDF-fil. Och det bästa är att om du arbetar med ett välkänt företag, då behöver du inte betala något för leverans av byggritningar.

Kontakta oss idag!

Hur lång tid tar det?

Om du undrar hur mycket tid tar det att skapa konstruktionsritningar så är det rätt enkelt, det finns ingen fast tidsram, allt beror på hur invecklat projektet är. Men om du talar om genomsnittet, då kan det ta ca 7 till 28 dagar att förbereda konstruktionsritningar ordentligt.

Konstruktionsritning pris?

Jämfört med arkitektoniska ritningar är konstruktionsritningar aningen högre. Den främsta orsaken till detta är att byggritningar är svårare att förbereda och de kräver extra tid och ansträngning. Väljer du att kontakta oss och köpa konstruktionsritningar och byggritningar från oss så kan våra proffs arbeta tillsammans och skapa alla byggritningar du behöver så fort som möjligt. Detta kommer att spara dig både tid, energi och pengar. Så om du har några tvivel om kostnaderna, här är några olika priser baserat på vilken typ av projekt:


• Om du vill bygga en ny villa, kan det kosta runt 15 000 – 35 000kr

• Vill du bygga en kan det kosta runt 5 000 – 12 000kr

• För att bygga ut eller en vidare tillbyggnad kan det kosta runt 3 000 – 6 000kr

• Söker du bara en avväxling av en bärande vägg kan det kosta runt 5 000 – 15 000kr


En sak du måste tänka på är att alla projekt är olika och det finns många faktorer som kan påverka det slutliga priset.

Så om du är i behov av konstruktionsritningar, så ska du komma i kontakt med oss. Vi kommer att försöka lösa alla dina frågor och ge dig rätt information. Vår kund är alltid prio ett, välkommen!

Varför ska du välja våra konstruktionsritningar?

– Vill du ha konstruktionsritningar som är utformade precis ut efter de önskemål du har?

– Vill du ha en konstruktionsritning för att bygga din drömvilla, drömgarage eller bästsäljande lägenhetskomplex?

– Du kanske undrar varför ska våra k ritningar vara bäst och vad som är så bra med vårt företag?

Det finns många anledningar och här kan du läsa många av dem. Vi skulle vilja summera ner dem till två saker, professionalism och att du som kund – alltid är i centrum.

Konstruktionsritning med en Hand

Våra kunder säger detta om oss

 • “Vi är väldigt nöjda med er. Då vi hade ont om tid på oss att ta fram underlag så var ni snabba att hjälpa oss utan problem! Vi fick dessutom i veckan veta att vårt bygglov blev beviljat! Tack för hjälpen och ha det gott!”

 • “Tycker att ärendet sköttes mycket bra och professionellt. Snabba återkopplingar och bra info. Mycket bra med ett platsbesök, ger en trygghetskänsla att man ändå vet att ni varit där och sett på vad ni ritar så även ni har helhetsbilden. Har inget mer än så, mycket nöjd kund!”

 • “Jag är supernöjd Villcon! Duktiga konstruktörer, levererar snabbt och på utsatt tid. Framförallt har jag fått utmärkt support med uppföljningsfrågor och förtydliganden.”

Kontakta oss idag så har du dina konstruktionsritningar inom kort!

Vi förser entreprenörer och privata husägare med byggritningar för villor och byggnationer. På Villcon är vårt främsta mål att ge dig de bästa tjänsterna, det är därför vi har skapat ett team av högkvalificerade yrkesmän som har många års erfarenhet. Oavsett om du vill ha byggritningar för små, regelbundna eller större projekt behandlar vi alla kunder med samma värdighet.

Hos oss behöver du inte oroa dig för någonting. Du behöver bara berätta om dina krav och vila lugnt medeveten om att resten kommer att tas om hand av oss. Vi är ett kundorienterat företag, det är därför vi gör allt för att hålla dig och din fastighet säker under byggprocessen. Utöver detta kan du också kontakta oss för inspektioner. Våra proffs kommer att komma precis utanför dörren och inspektera allt och komma med upp den bästa planen som passar din budget och behov. Vår främsta prioritet är din tillfredsställelse, det är därför vi alltid levererar till högsta möjliga nivå för att ge dig bästa resultat.

Vill du även få bättre koll på ditt projekt och räkna på byggjobb så erbjuder vi också både konstruktionsberäkningar och byggkalkyler för exempelvis, konstruktionsberäkning bostad, konstruktionsritningar för tillbyggnad och mycket mer.


Så om du fortfarande funderar – kontaka oss idag så besvarar vi alla dina frågor och hjälper dig i mål!

Villcon Konstruktör bygger och ritar

02.

Baserat på 15 omdömen.
David Gough
David Gough
2020-08-15