Kontakta oss

KONTAKTA OSS

Fyll i formulÀret sÄ fÄr du svar inom 24 timmar.

villcon ab din byggkonstruktör
BESÖK OSS

VÀlkommen att kontakta och besöka oss

Göteborg

SkÄrs Led 3, 412 63, Göteborg

Sundsvall

Storgatan 73, 852 30 Sundsvall

Varberg

BlÀstergatan 3, 432 32 Varberg

010-551 56 81

Kontrollansvarig

En kontrollansvarig (förkortas ofta KA) hjÀlper byggherren eller bestÀllaren att se till att man utför alla kontroller pÄ ett sÀtt som följer kraven enligt bygglagstiftningen. Du behöver en kontrollansvarig vid nybyggnation, ombyggnation och rivning. Det Àr klokt att ta kontakt med en duktig kontrollansvarig i ett tidigt skede för att se till att allt blir rÀtt frÄn början, sÄ att bygget kan flyta pÄ smÀrtfritt.

Kontrollansvarig finns under hela byggprocessen för att se till att allt gÄr rÀtt till!

Kontakta oss om du behöver hjÀlp idag! Villcon Àr certifierade att utföra ditt arbete.

Kontrollansvarig & KA

BehörighetsnivÄer

Det finns tvÄ olika behörighetsnivÄer för kontrollansvariga. N och K.

 • N Ă€r generellt för projekt av normal och enklare art
 • K Ă€r den idag högsta behörighetsnivĂ„n som behövs för komplicerade projekt.

I vilket skede bör man vÀlja vem som ska vara kontrollansvarig?

Ofta sker mÄnga viktiga val redan tidigt i projektstadiet. Det Àr klokt av byggherren att vÀlja ut en kontrollansvarig i tidigt skede av projektet.Det underlÀttar och sÀkrar upp bygget om kontrollansvarig Àr insatt i projektet redan frÄn start. Eftersom den kontrollansvarige fungerar bland annat som en kompetensbank för byggherren Àr ett tidigt val av kontrollansvarig en sÀker vÀg till en smidigare bygglovsprocess.

I ansökan om bygglov ska byggherrens förslag om vem eller vilka som ska vara kontrollansvariga framgÄ. I bygglovsbeslutet ska det framgÄ om det ska finnas nÄgon som Àr kontrollansvarig och i sÄ fall Àven vem eller vilka det Àr. En kontrollansvarig behöver ha en sjÀlvstÀndig stÀllning och fÄr alltsÄ inte vara exempelvis en nÀra slÀkting till den som utför ÄtgÀrden.

NÀr behöver du en kontrollansvarig?

En kontrollansvarig Àr anvÀndbar i de flesta byggsammanhang. Oavsett om du ska riva, bygga nytt eller bygga ut. Detta Àr enligt plan och bygglagen (PBL). DÀrför Àr det klokt att ta kontakt med en KA i sÄ tidigt skede som möjligt sÄ att du direkt fÄr den hjÀlp du behöver. I vissa undantagsfall klarar man sig utan en kontrollansvarig men dÄ stÄr det tydligt i byggnadsnÀmndens bestÀmmelser för just det specifika projektet.

En kontrollansvarig ska vara certifierad

Det Àr viktigt att veta att en kontrollansvarig Àr nÄgon som mÄste vara certifierad. Det innebÀr att personen som arbetar som kontrollansvarig ska ha den rÀtt behörighet som arbetet krÀver och ska ha certifikat pÄ det frÄn ett ackrediterat organ eller godkÀnnande av byggnadsnÀmnden. Se dÀrför till att vara noga med att kontrollera att din kontrollansvarige besitter ett sÄdant certifikat.

Vad ingÄr i en kontrollansvarigs uppgifter?

En kontrollansvarigs uppgift i stor del Àr att upprÀtta en kontrollplan och att nÀrvara vid olika viktiga beslutsskeden under byggets gÄng. Den som Àr kontrollansvarig ansvarar för att kontroller utförs enligt kontrollplanen. Dessutom skall det sÀkerstÀllas att kontrollerna blir dokumenterade för att sedan ska kunna redovisas för myndigheterna. KA Àr behjÀlplig för byggherren eller bestÀllaren under hela projektet. NÄgra av en kontrollansvarigs uppgifter;

 • Slutbesiktning och övriga besiktningar – HĂ€r nĂ€rvarar kontrollansvarig och ser till att allt gĂ„r enligt alla regler sĂ„ att ditt bygge Ă€r tryggt och sĂ€kert
 • KA kommer att vara med vid tekniskt samrĂ„d med byggnadsnĂ€mnden
 • Tillsammans med byggherren kommer KA att upprĂ€tta en kontrollplan
 • En kontrollansvarig gör ofta besök pĂ„ arbetsplatsen under genomförandet för att kontrollera att allt gĂ„r rĂ€tt till
 • Din KA finns pĂ„ plats nĂ€r byggnadsnĂ€mnden gör sitt arbetsbesök
 • En kontrollansvarig ska alltid nĂ€rvara vid slutsamrĂ„d och skriva utlĂ„tande inför begĂ€ran om slutbesked

Vad Àr en kontrollplan?

En kontrollplan Àr ett dokument som beskriver vilka olika kontroller som ska utföras bÄde före och under ett byggprojekt. En kontrollplan behövs nÀr man gör nÄgon form av förÀndring pÄ en nuvarande bostad, bygger helt nytt eller river en befintlig byggnad. Planen ser olika ut beroende pÄ projektets omfattning och utformning men innehÄller i regel tydliga punkter dÀr det framgÄr tydligt vilket tillvÀgagÄngssÀtt som kontrollerna ska ske pÄ. En förenklad punktlista kan se ut enligt nedan;

 • Vad Ă€r det som ska kontrolleras?
 • Vem Ă€r det som ska kontrollera respektive uppgift?
 • Hur ska respektive uppgift kontrolleras?
 • Vilket tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt ska man anvĂ€nda?
 • NĂ€r ska man kontrollera respektive uppgift?
 • Hur mĂ„nga tillfĂ€llen bör kontroller ske?
 • Mot vad görs kontrollen?
 • PĂ„ vilket sĂ€tt utför den ansvarige respektive kontroller?

DÀrefter upprÀttar kontrollansvarige ett tydligt dokument pÄ alla kontroller som har skett före och under byggets gÄng sÄ att all nödvÀndig information finns pÄ plats.

Vem har ansvaret?

I slutĂ€ndan Ă€r det alltid byggherren som har det fulla ansvaret. Även om det finns en kontrollansvarig. Den ska bistĂ„ med sin kompetens och se till att kontroller utförs som de ska. Dock har byggherren har det sista ordet.

DÀrför Àr det alltid byggherrens ansvar att se till att alla inblandade följer kraven i plan- och bygglagen och Àven byggherren behöver kontrollera att man utför kontroller i tillrÀcklig omfattning. Det Àr Àven byggherrens ansvar att, innan bygget startar, lÀmna in ett förslag pÄ en kontrollplan. DÀrför Àr det bra att ha en kontrollansvarig pÄ plats för assistans redan i detta skede.

Varför ska du vÀlja oss?

Vi arbetar alltid utifrÄn kundens bÀsta och ser till att bistÄ med den hjÀlp och professionella stöttning du behöver för att genomföra ett lyckat projekt. Med gedigen erfarenhet och kunskap kan du kÀnna dig helt trygg med oss vid din sida. Vi hjÀlper dig frÄn konstruktion till kontrollansvarig och kan dÀrför fÄ en bÀttre uppfattning kring vad just ditt bygge krÀver.

Kontakta oss idag för att fÄ kontrollansvarig pris och fÄ den hjÀlp du behöver!

Vi stöttar bÄde privatpersoner och företag med sina byggprojekt frÄn konstruktionsritning till kontroll. Allt frÄn nybyggnation, ombyggnation eller bara en mindre justering pÄ ett befintligt hus. Detta för att projektet ska flyta pÄ sÄ bra som möjligt för er. Villcon bestÄr av ett stabilt team av yrkesmÀn och kvinnor med lÄng erfarenhet. Du kan lita pÄ att alla kontroller pÄ kontrollplanen följs upp och att vi ser till att de utförs frÄn de berörda. Detta resulterar i en smidig byggprocess och dokumentöverlÀmningen till kommunen blir sÄ mycket enklare för er. Vi Àr mÄna och strÀvar alltid efter att leverera den högsta nivÄn pÄ handlingarna för att ge er det bÀsta resultatet.

Vill du fÄ bÀttre koll pÄ ditt projekt eller rÀkna pÄ byggjobb sÄ erbjuder vi ocksÄ bÄde konstruktionsberÀkningar och byggkalkyler. Exempelvis om du behöver hjÀlp med din nybyggnation, utbyggnad och andra byggprojekt som du kan tÀnkas behöva hjÀlp med. Varmt vÀlkommen att kontakta oss för att fÄ hjÀlp av din kontrollansvarige idag!

Fastnat i projektet eller behöver du prata med en expert?

Din byggkonstruktör, frÄn start till fÀrdigt projekt.

Kontakta oss


Villcon AB

SkÄrs Led 3

412 63 Göteborg

Kontor & öppettider


Öppettider

Helgfria vardagar: 08:00-17:00


©2023 Villcon AB. / Integritetspolicy / Om Cookies / Om Villcon

Designed with you in mind, by Profit Media